En inspirerande och banbrytande man

Att det finns människor som har det dåligt ställt i världen tror jag att alla är medvetna om. Men hur många miljoner människor som lever på mindre än 1 dollar (ca 7 kr) per dag, kanske inte är lika känt. Ett annat faktum, hur världens länder har utvecklats och att alla länder en gång har haft dåliga förutsättningar. En man som arbetar med att presentera fakta och statistik om bland annat detta är Hans Rosling.

Hans Rosling är en otroligt inspirerande och drivkraftig man. Han föddes 1948 och utbildade sig inom medicin på Uppsala universitet. Han har jobbat med global hälsa i ungefär 25 år, han är en av initiativtagarna till Läkare utan gränser i Sverige och har arbetat i Afrika där han namngav sjukdomen ”Konzo” som är en förlamningssjukdom. Han ska även vara en duktig svärdslukare. Han fick i uppdrag av Karolinska institutet att utveckla en ny kurs som heter ”global hälsa”. I en föreläsning säger han att han var nervös och undrade om det fanns någon information som toppeleverna inte redan visste. Hans oro var omotiverad. Till kursen utvecklade han, hans son och sonens fru ett gratis program som heter ”Gapminder”. Programmet är uppbyggt på pålitlig statistik från hela världen. Roslings föreläsningar är idag kända runt hela jorden och fångar en stor och bred publik allt från globala företag och världspolitiker till studenter. Han skingrar myter om U-länder och konstaterar med hjälp av fakta att U-länder idag inte ligger så långt efter I-länderna och att man inte kan säga ”vi” och ”dem” längre. Men också att U-länder idag utvecklas dubbelt så fort som västvärlden en gång gjorde.

Programmet Gapminder är som sagt byggt på statistik och köptes 2007 upp av Google. Det illustrerar alla länder med hjälp av färgglada bubblor och storleken på bubblorna representerar t.ex. landets befolkningsmängd. Det är en tidslinje som man kan spola tillbaka 100 år som sedan visar hur världen har utvecklats. Roslings sätt att föreläsa är minst sagt unikt, likt en sportskommentator presenterar han statistiken och fångar människors intresse.

Här kan ni prova programmet själva: KLICKA HÄR

 

Källor:
http://www.ted.com/speakers/hans_rosling.html
http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?l=sv&d=2024
http://roslingsblogger.blogspot.com/
http://www.gapminder.org/downloads/human-development-trends-2005/
http://www.ted.com/talks/hans_rosling_reveals_new_insights_on_poverty.html
Advertisements

2 responses to “En inspirerande och banbrytande man

  1. Förlamnings sjukdom? Gratis program? omg 😉

  2. Ops, tack! Fast “gratis” i det här fallet är ju ett adjektiv och kan därför skrivas som två ord :p

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s