Liv

”Hur uppstod liv?” Det är en fråga som ständigt är under förstoringsglaset och som än idag är en olöst gåta. Teorierna är många, både realistiska och orealistiska.

De finns de som tror att gud skapade liv eller att utomjordingar kom med liv till jorden. Dessa två teorier, i alla fall tron på att gud skapade liv, var mer accepterade innan vetenskapens framväxt, innan man började motbevisa tron på att gud skapade allt. Vetenskapen förde med sig teorier om att gener ärvs och hur organismer har utvecklats. Än idag vet inte forskare hur liv skapades eller vad det var som gjorde att de första cellerna bildades. Det vi vet är att förhållandena på jorden var extrema och att vi inte skulle kunna leva i dem. Några stora vetenskapsmän inom ämnet genom tiderna och är bl.a. Nicolaus Copernicus, Charles Darwin, Carl von Linné, Alfred Russell Wallace, TH Morgan och Gregor Mendel. Vi får inte glömma att tankar om att vi ärver egenskaper från våra föräldrar redan fanns 400 f.kr.

https://i2.wp.com/quarterlyconversation.com/images/evolution.jpg

Forskare har idag mer förståelse för hur liv har utvecklats från encelliga bakterier för minst 2,7 miljarder år sedan, till blågröna alger till flercelliga organismer till djur. Alla levande organismer består av celler. Det finns de prokaryota cellerna (bakterier) och de eukaryota cellerna (djur-, växt- och människoceller). Alla celler innehåller DNA som består av all den information som behövs för att bygga upp våra kroppar och vilka förutsättningar vi har att överleva.

Chansen att liv ska bilads naturligt är oändligt liten, men universum är ju närmst oändligt stort.

Källor:
Allt om vetenskap nr 8 2010, sid 26
http://exploringorigins.org/timeline.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s