På väg ut ur solsystemet

De sändes ut för att utforska solsystemet och det är precis vad de har gjort, deras existens har bidragit till otroligt mycket. Den har ökat vår förståelse för hur planeterna och månarna ser ut och bidragit till otroliga mängder med information och kunskap.

Den 2 mars 1972 skickades satelliten Pioneer 10 ut i rymden och blev den första att passera asteroidbältet mellan Mars och Jupiter och lyckades ta bilder av Jupiter och dess månar. Pioneer 10 passerade Jupiter, Saturnus och Pluto(som inte är en planet längre). Med åren blev signalen allt svagare och 1995 blev den onåbar. Pioneer 11 är nummer 10s systersatellit som skickades ut i rymden med samma uppgift år 1973. Sista kontakten man hade med den var i november 1995.

Bild: NASA

Bild NASA

Två satelliter som vi fortfarande har kontakt med och som är på väg ut ur vårt solsystem är Voyager 2 som skickades upp den 20 augusti 1977 från Florida och Voyager 1 den 5e september samma år. Man hade förväntat sig att de skulle sända information till jorden i 5 år men de är som sagt fortfarande kontaktbara. De har utforskat Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus samt 48 av planeternas månar. Voyager 1 är den mänskliga skapelsen som varit längst bort från solen någonsin. Om satelliterna skulle komma i kontakt med aliens så finns en guldpläterad koppardisk med 150 bilder och 55 inspelade ljudklipp från jorden.

Bild: NASA

Koppardisk, Bild: NASA

Voyager ett och två har passerat den så kallade termineringschocken. Det finns två chockstadier, i det första så kallade termineringschocken saktas solens vindar ner, i det andra s.k. ”bow shock” möter solens vindar och det interstellära mediet varandra. Det interstellära mediet är utrymmet mellan solsystemen. Just nu utforskar satelliterna området mellan de två chockstadierna, heliopausen.

Bild NASA

Klicka för större bild, Bild:Nasa

Satelliterna åker med en hastighet på ca 1500 km/s, Voyager 1 åker något fortare. De är ca 17 miljarder km från solen och de kommer aldrig att komma tillbaka till jorden. NASA förväntar sig att satelliterna kommer skicka data fram till 2020.

Jupiter, Bild: NASA

Neptunus, Bild: NASA

Saturnus, Bild: NASA

 

 

 

 

 

 

 

Källor:
http://voyager.jpl.nasa.gov/
http://alltomvetenskap.se/index.aspx?article=6004

http://illvet.se/fraga-oss/hur-stort-ar-solsystemet

http://voyager.jpl.nasa.gov/mission/didyouknow.html

http://alltomvetenskap.se/index.aspx?article=2624

http://www.nasa.gov/centers/ames/missions/archive/pioneer10-11.html
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s