Tio snabba om rymden

Ø  Jorden roterar runt solen med medelhastigheten 30 km/s eller 108 000 km/h

Ø  Planeten Saturnus skulle med sin låga densitet flyta i vatten. Saturnus densitet är 0,687 g/cm3, vattens densitet är 0,998 g/cm3.

Ø  Då blixten slår ner blir luften runtomkring blixten fem gånger varmare än solens yttemperatur.

Ø  Man väger 0,3 % mindre om man står på ekvatorn jämfört med om man står på nordpolen. Detta är på grund av jordens centripetalkraft som vid ekvatorn är som störst, och vid nordpolen inte finns alls.

Ø  Om du försökte räkna alla vintergatans stjärnor (tre stjärnor/sekund) skulle det ta 3170 år.

Ø  2009 kolliderade en rysk och en amerikansk satellit med varandra i hastigheten 42 120 km/h (702 km/s) och bidrog därmed till det växande problemet med rymdskrot.

Ø  Ett svart hål kan ha en massa som är hundratusentals gånger större än solens men med en volym som är oändligt liten. Detta innebär att gravitationen för det svarta hålet är så enormt att inte ens ljus kan komma ifrån den.

Ø  I mitten av vintergatan finns ett supermassivt svart hål som tros ha en massa på 4 miljarder solar.

Ø  Om stjärnan Betelgeuse skulle ta solens plats skulle den räcka långt utanför Mars omloppsbana. Observera att bilden inte överhuvudtaget är proportionell (i och med att ca 1 miljard solar ryms inuti Betelgeuse)

Ø  Ungefär 1 300 000 000 000 000 (1300 biljoner) jordar skulle få plats inuti stjärnan Betelgeuse; en någorlunda svår siffra att förstå.

Advertisements

2 responses to “Tio snabba om rymden

  1. Den andra meningen i nr. 4 fungerar bara om man ser jorden som ett slutet system. Det finns en centripetalkraft riktad mot solen eftersom jorden roterar kring solen 😉 Coola fakta annars 🙂

    • Menar du att man bör ta hänsyn till alla krafter jorden påverkas av, typ att jorden utöver sin rotation runt den egna axeln faktiskt roterar runt solen och att solens gravitation drar i oss. Dessa krafter kan man nämligen approximera bort eftersom de är så små på oss människor som individer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s