Solseglaren IKAROS

Döpt efter hjälten från grekisk mytologi som i sitt övermod flyger för nära solen, trots förbud från sin far, och får sina vingar bortsmälta. I och med flygplanets utveckling ses Ikaros även som en hjälte som försökte flyga, trots hans misslyckande. Nu svävar Ikaros ännu en gång genom skyarna, men nu flyger han närmre solen än någonsin!

Bild: Jaxa

Bild: Jaxa

IKAROS eller Interplanetary Kite-Craft Accelerated by Radiation of the Sun (längre farkostnamn får man leta efter) är ett ultramodernt segelfartyg som, till skillnad från vanliga segelbåtar som fångar vinden i dess segel för att ta sig fram, använder solens strålning för att röra sig genom rymden. Det kan helt enkelt beskrivas som en flygande galjon. Som vanligt är det Japan som först lyckats bygga denna innovativa rymdfarkost, men idén att låta solens strålning föra fram ett rymdskepp fanns redan på tidigt 1900-tal. IKAROS är samtidigt som du läser det här på väg genom rymden, med en hastighet som hela tiden accelereras i och med solens fotoner som slår emot dess segel. Ett rymdskepp som detta kan till slut uppnå hastigheter 5-10 gånger större än en vanlig rymdraket. Anledningen till varför IKAROS kan accelerera så pass snabbt som den gör, är att den slipper ta med sig något tungt bränsle på färden, vilket gör den ovanligt lätt. Med det supertunna seglet (0,0075 mm vid det tunnaste området, d.v.s. en tiondels tjockleken av ett hårstrå) och all utrustning den behöver, uppnår hela farkosten 307 kg.

IKAROS skickades upp i somras och är nu på väg mot Venus där den ska samla data om dess klimat, bland annat vindhastigheter och molntemperaturer. Tiden att nå Venus har estimerats till sex månader.

Källor:
http://www.alltomvetenskap.se/forsta-solseglet-har-fallts-ut.aspx?article=6432
http://news.nationalgeographic.com/news/2010/05/100517-science-space-solar-sail-japan-ikaros-venus/
http://www.jaxa.jp/countdown/f17/overview/ikaros_e.html
http://news.nationalgeographic.com/news/2010/05/100517-science-space-solar-sail-japan-ikaros-venus/
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s