Planet med liv

Den 30 september gick University of Califonia ut med ett pressmeddelande och sa att de har upptäckt en ny planet med goda förutsättningar för liv. En av de ledande astronomena Steven S Vogt har uttryckt sig att planeten är med 100 % säkerhet bebodd, (sanningen bakom detta uttalande kan dock diskuteras) men att levande organismer skulle överleva på planeten är mer sannolikt.

.
Planeten heter Gliese 581 g. Den ligger i ett solsystem 20 ljusår bort, vilket inte är långt (i rymden) om man jämför med avståndet till vintergatans mitt som är 26000 ljusår. Med sina 5 grannplaneter kretsare den runt en röd dvärgstjärna, som är mindre och kallare än vår sol. Gliese 581 g har en massa som är 3,1 gånger så stor som jordens.

Konstnär: Lynette Cook

Forskare tror att det kan finnas liv på planeten om den har en tjock atmosfär med en stark växthuseffekt. Det finns en så kallad ”habitable-zone” vilket betyder det avståndet från solen en planet ska vara för att det ska vara ett klimat som det går att leva i. Tidigare har man upptäckt två planeter i solsystemet, där ena ligger för nära och den andra för långt ifrån solen. Gliese 518 g  ligger däremot mitt emellan, vilket ökar chansen för liv. Ett problem är att planeten hela tiden har en och samma sida vänd mot solen och den andra sidan är skuggad. Den mest potentiella platsen för liv är där solsidan och den skuggade sidan möts. Ytan sägs vara bergig som jorden och med en ytgravitation troligtvis lite högre än jordens.

Just nu kan vi självklart inte vara säkra på att det finns liv, men forskningen pekar på att det finns potential. Det kan dröja många decennier innan vi får reda på sanningen, nutidens teknologi är inte tillräckligt utvecklad.  Men detta är även ett tecken på att om det finns en planet så nära som 20 ljusår bort finns det med större sannolikhet fler planeter bebodda av aliens i universum.

Denna upptäckt är baserad på 11 års observationer vid University of California, Santa Cruz, och Carnegie Institution of Washington

Pressmeddelande

Källor:
http://news.ucsc.edu/2010/09/planet.html
http://www.popast.nu/2010/09/gliese-581g-mest-beboeliga-planeten-hittills.html

http://www.nasa.gov/topics/universe/features/gliese_581_feature.html
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s