Robotdräkten som ökar din styrka tiofalt!

I slutet av 2009 lanserades det allra första exoskellettet, som kontrolleras av hjärnans elektriska impulser, för allmänheten i Japan. Företaget som ironiskt nog heter Cyberdyne inc.  (Terminatorfans nickar förstående) vann samma år priser för sitt innovativa exoskellett HAL-5. Snart är den i Sverige!

bild copyright: Cyberdyne Inc

HAL-5 är ett exoskellett d.v.s. en robotdräkt man kopplar fast på kroppen. Exoskellettet kan antingen användas som hel- eller halvdräkt och multiplicerar din muskelstyrka med upp till tio gånger. Det som dock är mest imponerande med HAL-5 är att den genom hjärnsignaler kan reagera, redan innan dina muskler hunnit utföra den önskade rörelsen. Varje gång en människa utför en handling, rör på benen eller armarna, skickas små elektriska impulser från hjärnan till de lämpliga musklerna. Dessa syns på ovansidan av huden som svaga bioelektriska signaler. Genom sensorer mot huden snappar HAL-5 upp bio-signalerna och skickar dem vidare till en dator som genast analyserar hur mycket kraft användaren planerar att använda och vilka muskler som ska användas. Signalerna skickas vidare till motorerna i benen eller armarna som i sin tur utför den rörelse som hjärnan ursprungligen gav order om. Hela processen är så snabb att exoskellettet rör sig några millisekunder innan musklerna hunnit reagera!

HAL-5 kan vid det här laget bara köpas eller hyras för 14 000 kr/månad i Japan. Exoskellettet är ursprungligen menat att användas för folk med olika muskelsjukdomar och för att rehabilitera strokepatienter men kan enligt Cyberdyne också användas inom räddningsarbeten i och med den tiofaldiga styrkan den förser användaren med. Dräkten kan enligt tillverkaren Dr. Yoshiyuki Sankai användas inom många områden. Ett område han dock förbjudit användning inom är det militära. ”Robotar måste alltid användas i mänsklighetens och vetenskapens tjänst” sa han i en intervju med NyTeknik. Cyberdyne har nyligen inlett ett tre år långt samarbete med Danderyds sjukhus och Karolinska sjukhuset. Sverige ska nämligen bli det första europeiska landet där HAL-5 testas.

Källor:
http://www.cyberdyne.jp/english/robotsuithal/index.html
http://www.cyberdyne.jp/english/faq/index.html
http://www.cyberdyne.jp/english/robotsuithal/move.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s