ASIMO

År 1986 skapade Honda roboten E0 som bestod av två ben som sakta kunde förflytta sig framåt (1 steg/5s).  Mellan åren 1987-1991 tog Honda fram tre modeller (E1, E2, E3) som kunde förflytta sig fortare. Under denna period analyserade de människans sätt att gå och skapade ett program som gjorde att E3 kunde gå 3km/h. Nästkommande steg i utvecklingen (modell E4, E5, E6) var att göra gången stabilare, få roboten att gå i trappor och på ojämna underlag.  Modellserien efter E-serien är P1-3, där har Honda satt på en överkropp med armar och huvud. P1 kunde ta tag och bära saker och den hade en mer avancerad gångstil. P2 kunde trådlöst utföra uppgifter. P3 är mindre version av P2, för att passa in i samhället bättre.

År 2000 kom den (r)evolutionära roboten ASIMO till jorden och 2005 utvecklades den ytterligare.

ASIMO står för Advanced Step in Innovative Mobility. På hemsiden för ASIMO står det att det Honda har förbättrat är: att den är mer kompakt och lättare, den har en mer avancerad gångteknik, rörligare armar, lättare att manövrera och att den har en vänskaplig design. ASIMO kan känna igen ansikten, följa efter personer och tyda uttryck, rörelser, sin omgivning, ljud och röster. Den har sensorer som gör det möjligt för den att navigera sig genom ett rum och stanna om någonting kommer i vägen.  Man kan styra ASIMO genom en dator, trådlös kontroll, gester och röst kommandon.

Jaha? Vad är syftet med denna robot?
Mycket. Meningen är att den ska vara anpassad efter ett mänskligt hem eller en arbetsplats, med sina 130cm kan den nå upp till bänkar, lampknappar, handtag. Den kan dansa, springa i 6km/h och gå 2,7 Km/h. Om du tar en sväng förbi Disneyland i USA kan du få se ASIMO i verkligheten. Annars kommer ett par klipp nedan.


Här kan ni se hela utvecklingen från E0 till Asimo. Introt kan ni skippa


Här får ni en mer detaljerad beskrivning av vad ASIMO kan göra.

Det finns två robotar som liknar ASIMO det är Robovie-R3 som är bygg av det Japanska företaget Vstone och en extremt människoliknade ”Geminoid F”

Källor:
http://world.honda.com/ASIMO/
http://thefutureofthings.com/pod/121/the-rise-and-fall-of-asimo.html
http://science.howstuffworks.com/asimo5.htm

Advertisements

One response to “ASIMO

  1. Här är en till film på asimo. Fett värd… 😛 kolla från 0:50 typ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s