Och den blinde skall åter se!

Det låter som ett mirakel som endast en man har lyckats utföra, men sanningen är att blinda idag, helt utan gudomlig hjälp, kan få chansen att se igen efter ett liv i mörker.


Den 62-årige Jerry blev blind i en olycka då han var 36 år gammal. Efter fyra år av totalt mörker kunde Jerry se igen tack vare Dobelles artificiella öga, och klarar nu till och med av att navigera i okända områden som New Yorks tunnelbana. ”Dobelles Artificial Vision” är konstruerad på så sätt att en liten kamera är monterad bakom ett par glasögon som, precis som en vanlig videokamera, omvandlar ljuset den tar in, till elektriska signaler. Signalerna skickas till en dator som processerar dem och gör dem igenkännliga för hjärnan. Sedan skickas de från datorn till hjärnans syncentra genom 68 platinaelektroder som alltså måste opereras in i hjärnan (precis som bilden visar). Hjärnan luras därmed till att tro att signalerna kommit från ögonen, eftersom de elektriska impulserna är exakt likadana.

Precis som med alla nyutforskade områden kan man förbättra Dobelles artificiella öga. För tillfället måste man bland annat bära med sig en 5 kg tung dator som processerar videokamerans information. Det visuella omfånget kan även förbättras. Det artificiella ögat som det ser ut nu ger användaren ett tunnelseende som har ungefär samma omfång som ett spelkort. Självklart ger inte Dobelles uppfinning samma synförmåga som ett friskt öga. Användaren ser så kallade fosfiner; olika ljusa punkter. Fosfiner är det ljus som kommer fram då man till exempel gnuggar sig i ögonen eller ställer sig upp för snabbt. Fosfinerna som det visuella ögat genererar kan jämföras med pixlar, som användaren efter en del träning lär sig tolka och därigenom kan utföra lättare tester som kräver visuell förmåga. 62-årige Jerry klarade bland annat i ett test att hitta en svart hatt hängande på en vit vägg och placera den på en skyltdocka.

Även om Dobelles uppfinning är långt ifrån perfektion, är den helt klart ett enormt steg i rätt riktning i en värld där människan allt mer gör sig beroende av och integreras med maskinen.

Källor:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/606938.stm
Publicerad 18:e januari, 2000
http://www.cbsnews.com/stories/2002/06/13/earlyshow/health/main512160.shtml
Publicerad 14:e juni, 2002
Bild:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/606938.stm
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s